Părinții sunt tot mai îngrijorați de expunerea copiilor la conținutul inadecvat din mediul online

1676
3
Părinții sunt tot mai îngrijorați de expunerea copiilor la conținutul inadecvat din mediul online - fond-parinti-ingrijorati-1714153912.jpg

Articole de la același autor

Un studiu realizat anul acesta de Organizația Salvați Copiii aduce în prim-plan o problemă extrem de importantă în rândul părinților: vizionarea de conținut video nepotrivit, dar și jocurile de pe internet, care au devenit principalele activități ale copiilor.

Potrivit studiului, un procent semnificativ de părinți (75%) declară că cea mai mare îngrijorare a lor legată de utilizarea internetului de către copii este expunerea acestora la conținut nepotrivit sau de posibilitatea ca aceștia să fie contactați online de persoane necunoscute (70%). În plus, 59% dintre părinți se tem că cei mici ar putea fi victime ale infracțiunilor pe internet.

În era digitală în care trăim, utilizarea rețelelor sociale a devenit o parte din viața noastră, inclusiv pentru copii. Este esențial să observăm atât aspectele pozitive, cât și pe cele negative ale acestei realități.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța vin cu explicațiile acestui fenomen. În ceea ce privește impactul pozitiv al utilizării rețelelor sociale și a vizionării de conținut video, acesta poate fi constituit de mai multe aspecte.

,,Primul aspect se referă la conectivitatea socială, copiii pot folosi rețelele sociale pentru a-și menține și dezvolta relațiile sociale, comunicând cu prietenii și familia lor. Al doilea aspect se referă la oportunitățile educaționale, vizionarea de conținut video educativ poate îmbunătăți abilitățile cognitive și creativitatea copiilor, oferindu-le acces la o varietate de informații și resurse utile. Iar cel de-al treilea aspect se referă la aprecierea diversității. Prin expunerea la conținut video din diverse culturi și perspective, copiii pot avea o înțelegere mai amplă și mai tolerantă a lumii din jurul lor”, a declarat pentru redactorii ,,Cuget Liber” purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Roxana Dinu.

Referitor la impactul negativ al utilizării rețelelor sociale și al vizionării de conținut video de către copii, acesta poate îmbrăca mai multe forme.

,,O primă problemă este excesul de ecran: petrecând prea mult timp pe rețelele sociale sau vizionând conținut video, copiii pot neglija activitățile importante sau esențiale din viața lor, precum somnul sau studiul. Apoi, conținutul inadecvat: copiii pot fi expuși la conținut inadecvat sau nepotrivit pentru vârsta lor pe rețelele sociale sau platformele de streaming video, ceea ce poate avea un impact negativ asupra dezvoltării lor emoționale și mentale. Totodată, amintim și vulnerabilitatea la hărțuirea online: utilizarea rețelelor sociale poate expune copiii la riscul de hărțuire online, bullying sau contacte nesolicitate cu persoane străine, ceea ce poate afecta negativ starea lor emoțională și securitatea online”, adaugă purtătorul de cuvânt.

Este important de menționat faptul că, potrivit legislației în vigoare, părinții sunt primii chemați să respecte și să garanteze drepturile copilului, ca principali gestionari ai acestor drepturi, dar și ca reprezentanți legali ai acestora și titulari ai unui pachet consistent de obligații corelative.

,,Părinții sunt cei cărora le revine pe deplin responsabilitatea pentru modul în care înțeleg să asigure creșterea, educarea și dezvoltarea copilului, aceștia având obligația de a-și exercita drepturile și de a-și îndeplini obligațiile părintești cu respectarea interesului superior al copilului. Intervenția statului este complementară, acesta asigură protecția copilului și garantează respectarea tuturor drepturilor sale prin activitatea specifică realizată de instituțiile statului și implicit de către autoritățile publice cu atribuții în domeniu”, încheie purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Roxana Dinu.

Prevenția este cheia în promovarea unui comportament online responsabil, iar părinții trebuie să comunice deschis cu copiii lor și să monitorizeze în permanență activitatea lor de pe internet.



Comentează știrea

izolarea grupului, reglementare puternica de autoritate
26 aprilie

E absurd, secunda cu secunda si mai ales pe societatea de azi ! Ca adult "pregatit" cu putin credulism rapid fara multi $$$ doar prin citeva click-uri ! Mai degraba o solutie ar fi delimitarea stricta a zonelor : fara si puternic tehnologizate. Centre [ orase ] exclusiv centrate pe tehnologie [ industria ] cu acces reglementat si bine cunoscuta natura . "Satul traditional" acolo pt. bunele norme "umane" si limitat dupa juma de buletin conectare si pe novator.

reglementare puternica de autoritate
26 aprilie

Aici e tot de alegere dar pe cadru pur tehnologic ... ca expunerea generalizata e ca si tutunul ... etc ! "Raul cel mai mic" ! Alt exemplu e cel cu atomul si utilizarea ! E organism international ca am vazut prin 45 "punctul de lumina" ... trebuie mai multe sa fie pe istorie repetarea la un nivel superior ? O Planeta Albastra, mare punct in Univers !

Adaptarea la Mediu
28 aprilie

Pe cadrul istoric umanitatea a supravietuit si cu progresul, adica o adaptare la mediu. Viteza azi poate e ceva mai mare, dar in timp unele aspecte devin banalitati inerente. Adica mereu o sa fie batranica binevoitoare care sa ajute voinicul cind instructiunile de prestanta la soseta albastra au fost rastalmacite cu fesul rosu de puritate ! Peste 30 ani poate "constiinta de cip" purtata ca medalion sa fie desincronizata ! "constiinta de cip" ar fi ceva care blocheaza automat dupa datele biometrice ale posesorului nocivul de pe bit [ nu ai acces decit la desenele animate cu Bambi ! ]. Era o tanti doftoreasa foarte priceputa pe la 1900 si tot asa si atunci cu progresul si dansul norilor.

Pagina a fost generata in 1.1369 secunde